«Måltider og matlaging i barnehagen

skal gi barna et grunnlag for å utvikle

matglede og sunne helsevaner»

(Rammeplan for barnehager (udir 2017)

Matlaging

I Mikaelgården får barna hver dag et økologisk, hjemmelaget måltid. Maten lages i rommet der barna leker og de kan hjelpe til hvis de vil. Barna ser og opplever maten fra vasking av grønnsaker via kutting til krydring og koking av grønnsakssuppe. De knar deig og visper pannekakerøre. De opplever at mat ikke magisk daler ned på tallerkenen, det er en prosess som tar tid og som er viktig nok for oss til at vi tar oss den tiden. Kvalitetstid. Barna spiser gulrotbiter og skravler med en voksen. For barna er matlaging en naturlig del av hverdagen. De lærer om ulike smaker og konsistenser, om hygiene og matsikkerhet, om mengde og om prosesser – helt uten å merke at de lærer det – vi lager jo bare mat. Det gjør vi hver dag.

Avdelingene har fast ukemeny. På den måten får barna mulighet til å smake på maten mange ganger og venne seg til mat de kanskje ikke liker første gang de prøver. Fast ukemeny hjelper også barna å orientere seg i ukedagene.

Vi lager også mat ute i skogen. Menyen varieres litt etter årstidene. Maten tilberedes over bålet eller i vår vedfyrte pizzaovn.

Barna har med seg matpakke hjemmefra hver dag. Derfor har foreldrene også påvirkning på hva barna spiser hver dag. For barna er det stor stas med matpakke: En hilsen hjemmefra i løpet av barnahagedagen! Barna ser at vi har forskjellige mattradisjoner og liker forskjellige ting.

bilde1 kopi